Tình Trạng Ô Nhiễm Đáng Báo Động tại Hà Nội
  • Post published:10/13/2019
  • Reading time:7 mins read

In recent days, the atmosphere in Hanoi has become dull, it is impossible to clearly see high-rise buildings from a few hundred to several kilometers. In the street, everyone must wear it dust masksincluding walking on the street or walking to exercise. The air pollution index in Hanoi skyrocketed, one day at the top of the ranking of the most polluted cities in the world. The event raised insecurity among the people in the capital city in particular and the country in general. What solution can we take to protect our health? Along find out through the article below.

The air pollution situation in Hanoi and surrounding areas

Tình trạng ô nhiễm không khí diễn ra khắp cả nước, nhưng thấy rõ nhất và tiếp diễn trong thời gian dài là tại thủ đô Hà Nội và các vùng lân cận thuộc khu vực đồng bằng Bắc bộ. Từ tháng 9, chỉ số AQI (viết tắt của chỉ số chất lượng không khí) khi đo ở nhiều điểm tại khu vực này, theo ghi nhận của hệ thống PAMAir, đã ở ngưỡng ô nhiễm nghiêm trọng (AQI trên 150). Đây là mức gây nguy hiểm đến sức khỏe con người.

The scene of a day with heavy air pollution in Hanoi

Even without monitoring the AQI, people living in the above areas are also clearly aware of the air pollution. Although it was morning, but the air was cloudy, looking far away blurred, looking up at the sky, the sky was originally dark blue, now only a pale blue color is visible. Dirt dust makes even pedestrians wear dust masks. Across the city, faces were sealed everywhere, filled with fatigue and anxiety.

The dangers of air pollution to human health

Ô nhiễm không khí ở Hà Nội và các vùng lân cận thuộc loại ô nhiễm bụi mịn và siêu mịn. Đây là loại bụi có kích thước rất nhỏ, đường kính dưới 2.5 micromet nên được gọi là PM2.5. Vì nhỏ nên chúng bay lơ lửng trong không khí và có thể len lỏi vào các khe cửa. Nên dù đóng kín cửa, chúng ta vẫn có thể hít phải bụi mịn.

Fine dust can pass through the medical mask

Nếu các loại bụi to, bụi thô có thể lọc được bằng khẩu trang thì bụi mịn lại không như vậy. Chúng dễ dàng xuyên qua các loại khẩu trang thông thường và vì kích thước nhỏ nên chúng cũng lọt qua hệ thống lọc của hệ hô hấp, xâm nhập vào hệ tuần hoàn. Một khi đã đi vào cơ thể, chúng có thể gây ra các vấn đề về hô hấp và tim mạch như đau ngực, tức ngực, ho, đau mũi…

Some solutions to protect health against fine dust pollution

Monitoring the situation of fine dust pollution every day

Every day, you should monitor the fine dust pollution where you live. If exceeding the safety level, limit going outside or equip yourself with a coat, hat, dust masks… Bạn có thể theo dõi qua các website cung cấp tình hình ô nhiễm như Aqicn.org, moitruongthudo.vn, Pamair.org, Air Visual…

Do not use medical masks

Regular medical masks and masks in this case are useless because they have a lot of gaps, making it easy to pass through small dust like fine and super fine dust. You should use a special mask like activated cacbon gauze mask - can block fine dust and absorb toxic gases in the surrounding environment, or use a mask that is advertised as able to filter fine dust.

Use an activated carbon mask or a filter that filters out fine dust

Buy an air purifier for the house

Nhà nên là nơi trú ẩn an toàn khi bên ngoài tràn ngập ô nhiễm. Bạn nên trang bị một máy lọc không khí, ít nhất là phải có trong phòng ngủ. Máy lọc không khí tốt không chỉ giúp lọc bụi và bụi mịn, loại bỏ tạp chất gây hại mà còn có thể đo được nồng độ bụi mịn trong không khí, giúp bạn chủ động cập nhật thông tin mọi lúc.Ô nhiễm không khí hiện nay đã trở thành vấn đề đáng lo ngại trên toàn cầu, không chỉ riêng khu vực phía Bắc. Đã đến lúc chúng ta cần tự trang bị cho mình kiến thức cũng như vật dụng cần thiết để tự bảo vệ sức khỏe cho mình và người thân. Hãy nhớ, luôn đeo dust masks trước khi ra đường. Nếu bạn muốn tìm business gifts liên hệ ngay http://qua247.vn/ nhé.